Miłośników włoskiej kuchni nie brakuje – risotto z dodatkiem wina, przepyszne pierożki ravioli i makarony w towarzystwie aksamitnych sosów skradają podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Szczególnie te ostatnie cieszą się w kraju nad Wisłą ogromną popularnością. Nic dziwnego – przygotowanie pysznego dania z pastą w roli głównej nie jest czasochłonne, a dodatkowo taka potrawa obłędnie smakuje!
Spaghetti z paprykową nutą
To danie powinno zagościć w jadłospisie wszystkich fanów paprykowych smaków, przełamanych serowymi akcentami.
Aby je przyrządzić wystarczy przygotować:
- makaron spaghetti,
- 1 czerwoną paprykę,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 g parmezanu (można go kupić np. w internetowym sklepie Estella lub sklepach stacjonarnych, które zajmują się sprzedażą włoskich produktów),
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 papryczka chili,
- przyprawy: sól, pieprz biały, zioła prowansalskie.
W jaki sposób je przygotować?
Paprykę i papryczkę chili dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę, a następnie zapiekaj je przez kilka minut w temperaturze 200°C. Tak przygotowane i lekko ostygnięte papryki „obierz” ze skórki. Do miseczki włóż warzywa oraz czosnek i blenduj całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec dodaj do sosu oliwę i przyprawy. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odcedź, polej sosem i serwuj danie z dodatkiem startego parmezanu.
Muszle ze szpinakiem, serem feta i sosem pomidorowym
To niezwykle aromatyczne danie pokocha każdy miłośnik sycących i rozgrzewających propozycji. Danie to doskonale sprawdzi się zarówno w roli obiadu czy lunchu, jak i przystawki na spotkaniu z przyjaciółmi.
Aby przyrządzić tę potrawę, przygotuj:
- makaron muszle,
- paczkę świeżego szpinaku,
- 1 łyżkę masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 350 g sera feta,
- 1 opakowanie passaty pomidorowej,
- 1 cebulę,
- 1 łyżkę oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki bazylii.
Jak zrobić nadziewane muszle?
Najpierw przyrządź sos – posiekaj drobno cebulkę i zeszklij ją na oliwie. Na patelnię wlej passatę pomidorową, dopraw całość przyprawami i podsmażaj przez kilka minut.
Później przygotuj makaron i farsz – muszle ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na patelni zarumień czosnek, umyj dokładnie szpinak, dodaj go na patelnię i podsmażaj aż „zwiędnie”. Do całości dodaj sera feta i wymieszaj farsz. Dno naczynia żaroodpornego przykryj sosem, nafaszeruj muszle i układaj je obok siebie. Całość zapiekaj przez kilkanaście minut w 180°C.
Tagliatelle z bakłażanem, cukinią i tofu
Mimo że nie jest to klasyczna włoska propozycja, to nadal smakuje wybornie! Pyszne duszone warzywa, pożywne tofu i wyborne tagliatelle to połączenie doskonałe nie tylko dla amatorów kuchni wegetariańskiej.
Aby przyrządzić to danie, przygotuj te składniki:
- makaron tagliatelle,
- 1 bakłażan,
- ½ cukinii,
- 1 marchew,
- 1 kostka tofu,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, imbir, kolendra.
Jak wykonać tę potrawę?
Ugotuj makaron zgodnie z zamieszczoną na opakowaniu instrukcją. Dokładnie umyj warzywa, a następnie pokrój bakłażana i cukinię w drobną kostkę, a marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wlej na patelnię oliwę, dodaj warzywa i duś pod przykryciem. Dodaj do całości pokrojone w paseczki tofu, przyprawy i sos sojowy. Na koniec dolej mleczko kokosowe oraz makaron i ponownie wymieszaj.